Ketten egy konyhában

Karácsony felé...

2018. december 17. 22:15 - Ketten egy konyhában

Így karácsonyhoz közeledve nagyon sokan a boltokat járják, keresve a tökéletes karácsonyi ajándékot...
De van egy rossz hírem! Ez nem fog sikerülni! A tökéletes ajándékot nem hirtelen ötlettől vezérelve az áruházak polcain találjuk meg. Idő és odafigyelés kell hozzá! Éppen ezért ne sajnáljátok rá az időt, és adjátok bele szívetek-lelketek!

Szerintem a legjobb, ha saját készítésű ajándékkal lepitek meg azokat akiket igazán szerettek. Persze rengeteg ötlet kering az interneten, én mégis azt osztanám meg veletek amiket mi előnyben részesítünk, az ehető/iható ajándékokat.

Talán az első próbálkozásunk volt a gasztro ajándékok terén a "karácsony" likőr. Talán még nincs ehhez sem késő, bár akár egy hónappal karácsony előtt is neki lehet állni. Ehhez fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, gyömbért vagy bármit ami szimpatikus és igazán ünnepi, beáztattunk vodkába (más szeszesital is jó hozzá, de a  vodka előnye, hogy nem befolyásolja a likőr ízét). egy-két naponta megkevertük, de ettől eltekintve hagytuk, állni egy-két hétig. Amikor már  megfelelően kiáztak a fűszerek, leszűrtük. A vodkát félretettük egy nagyobb edényben, a fűszereket pedig cukorral és vízzel felfőztük. (Mennyiségeket azért nem írok, mert van aki töményebb italként szereti, és van aki kevésbé.) Majd amikor kihűlt a fűszeres cukorszirup összekevertük a kettőt.

A következő ajándék ötletek egy kicsit egyszerűbbek és kevesebb időt igényelnek. Valamint mindegyik több variációt is hordoz magában.

Az első kettő, a következők, fűszerolaj és fűszerecet. Ehhez nincs más teendőtök mint vesztek egy kis olívaolajat és almaecetet vagy világos balzsamecetet. Ezek után általatok kedvelt fűszereket áztattok bele. Az olaj kiváló lehet egy kis foghagymával, chili paprikával vagy színes bors keverékkel, de akár mindegyikkel egyben. Az ecetet meg mi zöldfűszerekkel kedveljük. Készülhetnek ezek úgy is, hogy benne marad a fűszer az ecetben/olajban, de akár le is szűrhetitek. Ezek után már csak valami csinos üveg kell hozzá.

A következők, pedig a fűszerkeverékek, ezek az előzőekhez hasonlóan egyszerűek. Lehet jó keverék arányokat találni az interneten, de a legjobb az ha az általatok kedvelt fűszerkeverékeket ajándékoztok. Ehhez tényleg nem kell más mint az általatok tésztaszószba, pörköltbe szárnyasokra, vadakra, sertésre, marhára, stb. használt keverékeket kell összerakni és csini üvegbe csomagolni.

A következő lehetőség egy kellemes forraltbor fűszerkeverék. Itt mi nem tettünk mást, mint az általunk forraltborba kedvelt fűszereket beüvegeztük. Tehát először tegyünk az üvegbe annyi cukrot amennyit mi egy palack borban kedvelünk, utána jöhetnek a fűszerek. Került bele fahéj rúd, vanília rúd, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, esetleg áfonya, meggy vagy aszalt szilva valamint egy kis kandírozott narancshéj. Ha ezeket sikerül rétegezve üvegbe rendezni, csinos kis ajándékot kapunk.

_20181217_200832.JPG

De ha egy kicsit nagyobb üveg áll rendelkezésünkre, azt megtölthetjük egy finom sütemény alapanyagaival. Rengeteg olyan sütemény van, amelynek a száraz hozzávalóit szépen egy üvegbe rétegezve kifejezetten látványos eredményt kapunk. mellékeljük hozzá az útmutatót és mindenki meg fogja tudni csinálni.
Ilyen recept például ez a zabkeksz is:

dsc_0226_1.JPG

2dl cukor (ha a fele barnacukor, úgy még látványosabb)
150g liszt
200g apró szemű zab
170g étcsoki, dió, aszalt meggy, aszalt áfonya
1/4 tk fahéj
1 tk sürőpor
1/2 tk só

110 g margarin
2 tojás

Az elkészítés hihetetlenül egyszerű. A száraz hozzávalókat össze kell keverni az olvasztott margarinnal és a tojásokkal. Diónyi halmokat készíteni, majd 200°C-os sütőben ~10 perc alatt készre sütni.

De persze bármilyen saját ötlettel biztosan sikert arattok!

Áldott Békés Karácsonyt Kívánunk Mindnyájatoknak!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kettenegykonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr5414496578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása