Nyáron sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Sokszor a nagy melegben nem is kívánunk egyebet, mint egy tál könnyű salátát, esetleg egy kis frissítő gyümölcsöt. Ahogy egyre hűl az idő, egyre inkább elmaradnak ezek. A tél felé közeledve már nem is kapni olyan szép zöldségeket, amit igen, azt sokszor a világ másik feléről hozzák. Pedig ilyenkor talán még inkább szüksége van a szervezetünknek a vitaminokra. Azonban ilyenkor sem kell leragadni a rizs, krumpli, tészta opciónál. Ilyenkor is van még miből válogatni, ott van például a halloween térhódításával egyre nagyobb figyelmet szerző sütőtök, a kelbimbó vagy megannyi gyökérzöldség. A legismertebb gyökérzöldségek a sárgarépa, petrezselyem és zeller, de nem merül ki ennyiben. A céklát a legtöbben savanyúságként ismerik csupán, és bár úgy is nagyszerű, még rengeteg módon felhasználható. nagyon sok benne a kálium, a kalcium, a vas, nátrium, foszfor és kén, illetve gazdag A-, B- és C-vitaminban. De ott van mellette az édesburgonya is. Mostanra szerencsére egyre elterjedtebbé kezd válni, ám még mindig sokan ódzkodnak tőle.Az édesburgonya (vagy batáta) leginkább a sütőtökre emlékeztet mind ízben, mind színben. (Legalábbis s sárga színű, mert van belőle lila is.) Magas a rosttartalma, illetve sok A, B1, B2, B3, B5, B6, C és E-vitamint tartalmaz.
De mit is lehet velük kezdeni?
Hát szinte bármit!
- Felkockázva, kevés olíva olajjal meglocsolva, kis sóval borssal (esetleg rozmaringgal) megszórva sütőben megsüthetjük.
-Ha egy gyaluval vékony szeletekre szeljük, kevés olajban megforgatjuk (pár csepp elég) sózzuk, kiterítjük sütőpapírra és 150 °C-on ropogósra sütjük, nagyszerű nasi válik belőle.
- Az édesburgonyát a hagyományos krumplisalátának megfelelő módon elkészíthetjük, remek akár köretnek is.
- Mind a céklából, mind az édesburgonyából krumplival keverve remek pürét készíthetünk. Sós vízben megfőzzük, majd ahogy a krumplipürét szoktuk kis tejjel, margarinnal pürésítjük. Pluszban egy kis szerecsendiót érdemes reszelni bele, nagyszerű hozzá.
Bármelyik szuper köret akár sült hús, vagy egy nyári hangulatot idéző grillsajt mellé, de így a Márton nap közeledtével akár egy nagyszerű libasült mellé is.
Utána jöhet egy céklás brownie? Na jó az talán majd legközelebb...
Végül pedig egy kis érdekesség...
A skótok előszeretettel fogyasztják az ún. clapshotot ami nem más mint fehérrépás krumplipüré.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem azt hiszem nem tartozna a kedvenceim közé.