Valamikor régebben ettünk ilyet, és nagyon ízlett, egyből el is kértük a receptjét. Azonban csak most jött el az alkalom, hogy végre elkészítsük. Elöljáróban annyit szeretnék csak hozzátenni, hogy ez egy igazi majdnem olyan, de mégsem étel. Nagyon közel áll a hagyományos ízvilághoz azonban mégis nagyon különleges. A bulgur maga is kevéssé megszokott, bár egyre jobban kezd elterjedni. Mi is ég csak ismerkedünk vele, nagyon jó alternatívája például a rizsnek.
Remek vacsora akár egy randira is, kellemes, könnyed, különleges, de nem nehéz elkészíteni, simán levehetsz bárkit a lábáról!
De akkor nézzük is a receptet!
Hozzávalók:
húsgombóc:
2,5 dl zsemlemorzsa
1,2 dl tej
50 dkg darált hús
2 közepes répa
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
2 tojás
1 csokor petrezselyem
só, bors ízlés szerint
olaj a sütéshez
paradicsomszósz:
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
kb 0.5l híg paradicsomszósz
1 dl víz
1 dl fehérbor
kakukkfű, rozmaring, só, bors
kevés olaj
A húsgombócokhoz keverjük össze a zsemlemorzsát a tejjel, tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket. Villával keverjük össze az össze az összes hozzávalót. Formázzunk kis golyókat és olajon süssük meg őket.
A paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, kevés olajon pároljuk meg, öntsük rá a paradicsomlevet. Amikor elkezd forrni öntsük hozzá a bort és a vizet. A mennyiségek csak körülbelüliek, olyanra hígítsuk, amilyenre szeretnénk. Tegyük bele kisült húsgolyókat és ~10 perc alatt főzzük össze.
A bulgurt ugyanúgy készíthetjük, mint a rizst, kétszeres vízmennyiségben megfőzve (vagy ahogy a csomagoláson írják).
És ha már amúgy is megbontottuk a bort a főzéshez, miért ne töltenénk egy pohárral az ebédhez?! Már persze aki nem vezet!