Vannak napok, amikor nincs sem kedvem, sem időm pepecselni a másnapi pékáruval. Ilyenkor csak összedobok gyorsan egy kenyeret, ami aránylag kevés munkával megvan. Legalábbis az egyszerűbb verziókat már annyiszor sütöttem, hogy szinte fel sem tűnik, hogy már kész is van!
Máskor meg azon töröm az agyamat, hogy mit süssek ami izgalmas újdonság vagy legalábbis ritkán szoktam készíteni. Ilyenkor szoktam a macerásabb receptekkel bajlódni. Minap nagy lelkesen átlapoztam a receptkönyveimet, valami újdonság után kutatva, és akkor találtam Limara könyvében ezt a pirított hagymás rudacska receptet. Miután megsütöttem már csak egy kérdés merült fel: "Mi tartott eddig?". Jó ideje megvan a könyv, és még sosem próbáltam ezt a receptet, úgy fest, hiba volt.
Na és, hogy miről van szó:
(néhány helyen módosítottam az eredeti receptet pusztán amiatt, hogy mi volt épp itthon)
2 közepes fej hagyma
1 ek zsír
50 dkg liszt
2 tk só
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 dl víz
A hagymát felszeleteltem, majd megpirítottam a zsíron.
A tésztához összedolgoztam a többi hozzávalót, amikor nagyjából összeállt beledolgoztam a pirított hagymát is. Addig dagasztottam, míg már nem ragadt a tálhoz. Hagytam ~40 percet kelni, majd 12 részre osztottam, kiformáztam a rudacskákat, majd újabb 30 percig kelni hagytam. Közben előmelegítettem a sütőt 210°C-ra. Amikor megkelt éles késsel két szép vágást ejtettem a rudacskákon, jól befújtam vízzel és ment is a sütőbe. (viráglocsoláshoz lehet kapni szórófejes flakont, én azt használom, de bármilyen tiszta szórófejes flakon jó)
kb 20 perc alatt megsültek.