Ketten egy konyhában

Almás pite

2018. szeptember 13. 20:48 - Ketten egy konyhában

Kaptunk egy nagy adag almát, hát nem volt nagy kérdés, hogy akkor almás süti lesz a héten. Elsőként egy kis adag almás pitét készítettünk. Ez a verzió átmenet a "nagymama almás pitéje" és az amerikai "apple pie" között. formára inkább amerikai, de az íze a hazai.

A tésztája egy klasszikusnak mondható omlós pite tészta:

25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
12,5 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
2-3 ek víz

A hideg hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, amint  összeállt, burkoljuk be műanyag fóliával. (Tekerjük be folpackkal vagy tegyük egy zacskóba.) Utána mehet is a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék. (min 30percet hagyjuk hűlni, de akár tovább is maradhat. Ha sok a tészta, nyugodtan mehet a fagyasztóba, nem árt neki a fagyasztás, legközelebb csak elő kell venni, és megvárni hogy kiengedjen.)

Töltelék:

5-6 db alma
3-4 ek cukor
csipet fahéj
egy marék darált dió
1 tk keményítő (vagy pudingpor) - kihagyható

Lereszeljük az almát, belekeverjük a cukrot, a fahéjat és a keményítőt. (persze enélkül is nagyon jó, csak azért szoktam belerakni, mert akkor jobban összeáll a töltelék, könnyebben szelhető, illetve nem csúszik szét.)

A tészta 2/3-t  kinyújtjuk, beletesszük a formába, a felesleget levágjuk. 200°C-os sütőben ~10 percet süssük.
vegyük ki, szórjuk meg a dióval, és mehet bele a töltelék. A maradék tésztával díszítsük a tetejét. Ha megkenitek tojással szép fényes lesz a teteje. Megszórhatjuk cukorral is nagyon finom lesz tőle, de szerintem így is elég édes.
Mehet vissza a sütőbe, és addig sütjük, amíg szép színe lesz. (Érdemes csak akkor megvágni, ha már kihűlt, de persze nem egyszerű megállni!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kettenegykonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr5114238971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása