Kaptunk egy nagy adag almát, hát nem volt nagy kérdés, hogy akkor almás süti lesz a héten. Elsőként egy kis adag almás pitét készítettünk. Ez a verzió átmenet a "nagymama almás pitéje" és az amerikai "apple pie" között. formára inkább amerikai, de az íze a hazai.
A tésztája egy klasszikusnak mondható omlós pite tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
12,5 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
2-3 ek víz
A hideg hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, amint összeállt, burkoljuk be műanyag fóliával. (Tekerjük be folpackkal vagy tegyük egy zacskóba.) Utána mehet is a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék. (min 30percet hagyjuk hűlni, de akár tovább is maradhat. Ha sok a tészta, nyugodtan mehet a fagyasztóba, nem árt neki a fagyasztás, legközelebb csak elő kell venni, és megvárni hogy kiengedjen.)
Töltelék:
5-6 db alma
3-4 ek cukor
csipet fahéj
egy marék darált dió
1 tk keményítő (vagy pudingpor) - kihagyható
Lereszeljük az almát, belekeverjük a cukrot, a fahéjat és a keményítőt. (persze enélkül is nagyon jó, csak azért szoktam belerakni, mert akkor jobban összeáll a töltelék, könnyebben szelhető, illetve nem csúszik szét.)
A tészta 2/3-t kinyújtjuk, beletesszük a formába, a felesleget levágjuk. 200°C-os sütőben ~10 percet süssük.
vegyük ki, szórjuk meg a dióval, és mehet bele a töltelék. A maradék tésztával díszítsük a tetejét. Ha megkenitek tojással szép fényes lesz a teteje. Megszórhatjuk cukorral is nagyon finom lesz tőle, de szerintem így is elég édes.
Mehet vissza a sütőbe, és addig sütjük, amíg szép színe lesz. (Érdemes csak akkor megvágni, ha már kihűlt, de persze nem egyszerű megállni!)